Η βαρηκοΐα δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που έχει το πρόβλημα αλλά και τον καθένα που συναναστρέφεται μαζί του.Μπορεί ο πάσχων να χάνει πολλές καλές στιγμές, αλλά κι εσείς ίσως νιώθετε ενόχληση, απογοήτευση ή ακόμα και θυμό.Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος γνωστός σας έχει κάποιοπρόβλημα ακοής, μπορείτε να τον βοηθήσετε με πολλούς τρόπους. Αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο περιγράφει τις πρώτες ενδείξεις βαρηκοΐας και τρόπους με τους οποίους μπορείτε ναβοηθήσετε κάποιον να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.Η ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ Η βαρηκοΐα είναι μία από τις σημαντικότερες έγνοιες για την υγεία μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της γης και περίπου το 1/3 των ανθρώπων άνω των 75 ετών υποφέρουν από βαρηκοΐα, η οποία ποικίλλει από την πιο ήπια μορφή μέχρι την πιο έντονη. Κάποιοι έχουν βαρηκοΐα από τη  γέννηση τους. Άλλοι την εμφανίζουν μετά από κάποια μόλυνση ή ασθένεια. Ωστόσο για τους περισσότερους τα προβλήματα ακοής αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο των ετών.Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα για το πρόβλημα της ακοής τους. Κάποιοι έχουν πλήρη άγνοια του προβλήματος λόγω της σταδιακής του εμφάνισης. Άλλοι προτιμούν να αγνοούν τις ενδεχόμενες κοινωνικές ή συναισθηματικές επιδράσεις της βαρηκοΐας. Από την στιγμή, όμως, που η ακοή είναι βασική για την επικοινωνία, η απώλεια της μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Για την βαρηκοΐα μπορεί επίσης να τεθεί και θέμα προσωπικής ασφάλειας. Τί μπορεί να συμβεί εάν κάποιος δεν ακούσει το αυτοκίνητο που τον πλησιάζει ή το συναγερμό του ανιχνευτή
καπνού; Η ακοή μάς κρατάει σε επαφή με τη ζωή. Το γεγονός ότι κάποιος χάνει την ακοή του σημαίνει ότι χάνει κάτι πολύτιμο.